اظهارنامه ارزش افزوده چیست؟ روش دریافت گواهی ارزش افزوده چگونه است؟ در ابتدا باید به تعریف ارزش افزوده بپردازیم. تفاوت قیمت یا ارزش کالای خریداری شده با کالای فروخته شده را ارزش افزوده می نامند. در زمان خرید کالا و خدمات، خریداران باید به فروشنده مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنند. در واقع مالیات بر ارزش افزوده به طور غیر مستقیم به تمامی کالاها و خدمات تعلق میگیرد. اظهارنامه ارزش افزوده و گواهی ارزش افزوده را در ادامه بررسی می کنیم.
اخذ گواهی ارزش افزوده برای داشتن فعالیت اقتصادی ضروری می باشد. در واقع تکمیل اظهارنامه مالیات بر ارزش افزودهو ارسال آن به سازمان امور مالیاتی کشور برای دریافت گواهی ارزش افزوده الزامی است. همچنین عدم اخذ مجوز از سازمان مربوطه برای دریافت ارزش افزوده کالا از مشتریان نیز غیر قانونی می باشد و مبالغ دریافتی به عنوان ارزش افزوده باید از صورتحساب مشتری کسر گردد. ثبت نام ارزش افزوده در سامانه عملیات اکترونیک مالیات بر ارزش افزودهبه آدرس www.evat.ir انجام می شود. برای تکمیل فرم اظهارنامه مالیاتی و گواهی ارزش افزوده باید مراحل زیر را انجام دهید:
همانطور که اشاره شد دریافت گواهی ارزش افزوده یکی از مهمترین موارد در اجرای نظام مالیاتی برای فعالیت های اقتصادی محسوب می شود. اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده در حال حاضر ، هر 3 ماه یک بار باید تمدید شود. اما زمان گواهی نامه ارزش افزوده 6 الی یک ساله صادر می شود. در فاکتور های خرید و فروش نکاتی بر طبق قوانین سازمان ارزش افزوده باید رعایت شود:
دریافت گواهی ارزش افزوده تنها از طریق سامانه مالیات بر ارزش افزوده امکان پذیر می باشد. همانطور که گفته شد قبل از ثبت نام برای دریافت گواهی نامه باید کد اقتصادی اخذ شود. سازمان امور مالیاتی کشور بر تمامی دفاتر قانونی شامل دفترکل، روزنامه و دفتر هزینه و درآمد و همچنین بر تمامی درآمد ها و رویداد های مالی یک شرکت مالیات تعیین می کند. دریافت مالیات منجر و طی این روند قانونی علاوه بر داشتن درآمد برای دولت منجر به شفاف سازی تمامی مراودات مالی شرکت ها می شود.
بر طبق قانون مالیات های مستقیم، عدم تنظیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده برای دریافت گواهی ارزش افزوده منجر به پرداخت جریمه های سنگین برای صاحبان مشاغل خواهد شد. اما چه کسانی نیاز به تکمیل فرم اظهارنامه مالیاتی و ثبت نام در سامانه را ندارند؟
هر ساله نرخ مصوب مالیات بر ارزش افزوده توسط مجلس با توجه به لایحه 8 قانون امور مالیاتی تصویب می شود. بر طبق این مصوبه مودیان برای خرید کالا و خدمات خود، مالیات و عوارض پرداخت می کنند. این مالیات وعواض به عنوان اعتبار مالیاتی آنها در نظر گرفته می شود و از مالیات فروش کسر می گردد. اگر میزان اعتبار مالیاتی هر دوره مالیتی از مالیات فروش یک شرکت بیشتر باشد، هزینه مازاد به دوره های بعدی منتقل می شود. ممکن است که شرکت تقاضا داشته باشد که مازاد مالیات به حساب وی بازگردد. در این صورت سازمان امور مالیاتی موظف است که ظرف مدت 1 ماه درخواست مودی را ترتیب اثر دهد. در صورت تخلف از اجرای این مقررات ، موظف به پرداخت جریمه می باشند: