حسابرسی مالیاتی چیست؟ مطالعه و بررسی صحت اسناد مالی یک شرکت و همچنین بررسی چگونگی رعایت قوانین و مقررات را حسابداری مالیاتی می گویند. عدم شفافیت حساب ها می تواند منجر به جریمه های سنگین برای یک شرکت شود، بنابراین حسابرسی مالیاتی یکی از مهمترین وظایف مدیران می باشد.
مساله پرداخت مالیات به ویژه برای صاحبان کسب و کار و مدیران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در تعریف حسابرسی مالیاتی یک شرکت باید بگوییم که در واقع این فرایند سبب مشخص شدن عوارض بر درآمد شرکت می شود. به طوری که این عوارض را محاسبه و شیوه پرداخت آنها را مشخص می کند. مساله مهم در رابطه با حسابرسی مالی، زمان انجام آن است و باید در بازه زمانی مشخصی صورت گیرد. کتاب های مختلفی درباره حسابداری مالیاتی به تالیف در آمده است از جمله کتاب حسابداری مالیاتی نوشته محمد علی بیگ پور.
همانطور که اشاره شد در حسابرسی مالیاتی اسناد مالی یک شرکت و نحوه رعایت قوانین و مقررات بررسی می شود. در حسابرسی مالی تنها در مورد صورتهای مالی اظهارنظر می شود و به طور کلی بر طبق استاندارد های حسابداری و حسابرسی، حسابرسی مالی انجام می شود. اما در حسابرسی مالیاتی علاوه بر استفاده از استاندارهای حسابرسی و حسابداری از مقررات و بخش نامه های مرتبط با آن نیز بهره می گیرند. بنابراین حسابرسی مالی و مالیاتی باهم متفاوت هستند. در ادامه به موارد بررسی شده در حسابرسی مالیاتی می پردازیم:
یک حسابرس در حسابداری مالیاتی علاوه بر استاندارهای حسابداری و حسابرسی در مورد درآمدهایی که مشمول مالیات می شوند نیز بحث و اظهار نظر می کند. همچنین مواردی مانند رعایت قوانین و مقررات را نیز مورد بررسی قرار می دهد. اما روش انجام حسابرسی مالیاتی چگونه است؟ انجام حسابرسی مالیاتی در یک شرکت توسط حسابرس و در چند مرحله انجام می شود. در ادامه مراحل انجام حسابرسی مالیاتی را شرح خواهیم داد:
برای انجام حسابرسی مالیاتی قبل از شروع کار مدارکی باید در اختیار حسابرس قرار گیرد. سازمان موظف است تمامی مدارک مورد نیاز را در اختیار حسابرس برای بررسی دقیق امور مالیاتی قرار دهد:
دستورالعمل های مورد نیاز حسابرسان توسط سازمان امور مالیاتی کشور در اختیار حسابرسان قرار داده شده است. این دستورالعمل ها در وب سایت این سازمان قابل دسترسی می باشند. همچنین تمامی بخش نامه های مربوط به امور مالیاتی در این وب سایت قرار داده می شود. این بخش نامه ها در بخش بخشنامه های امور مالیاتی وب سایت سازمان امور مالیاتی کشور قابل دسترسی می باشند. در این وب سایت بخش نامه های دستور کار حسابرسی در اختیار حسابرسان قرار می گیرد، با مطالعه این بخش نامه ها می توان در انجام امور مالیاتی و حسابرسی مالیاتی شرکت دقت بیشتری داشته باشیم.
حسابرسی مالیاتی یک ضرورت قانونی محسوب می شود. به این معنی که عدم انجام آن توسط یک شرکت غیر قانونی محسوب می شود. در کسب و کار های بزرگ ، حسابرسی مالیاتی حتما باید به دقت و توسط متخصص و کارشناسان مربوطه انجام شود. اما در مورد کسب و کارهای کوچک فقط می توان با کمک گرفتن از افراد متخصص امور مالیاتی خود را انجام داد. انجام حسابرسی مالیاتی برای شرکت دارای حسن ها و مزایای فراوانی می باشد:
بنابراین با توجه به مزایای حسابرسی مالیاتی دقت در انجام آن می تواند موجب رشد و پیشرفت شرکت شود. در صورتی که دارای کسب و کار کوچکی هستید و قصد رسیدگی به امور مالی آن را دارید می توانید از جزوه های مربوط به حسابرسی مالیاتی به صورت الکترونیکی در وب سایت های دانشگاه های مختلف دسترسی داشته باشید. با مطالعه این جزوات امکان تکمیل اظهارنامه مالیاتی فراهم می شود. در صورتی که دارای کسب و کار کوچک هستید مشورت با افراد متخصص را به شما توصیه می کنیم. اما در کسب و کار های بزرگ نیاز به استفاده از حسابرسان و متخصصان برای انجام امور حسابداری می باشد.