حسابرسی چیست؟ در حسابرسی(auditing ) به این موضوع پی می بریم که آیا صورت های مالی بر حسب استانداردهای موجود حسابداری تهیه شده اند یا خیر؟ در واقع از حسابرسی برای بررسی و جستجوی تمامی مدارک و اسناد حسابداری استفاده می شود تا تقلب و اشتباهات مشخص شوند.
حسابرسی مالی فرایند بررسی سوابق مالی سازمان (یا اشخاص حقیقی) برای تعیین صحت و مطابقت با هر یک از قوانین قابل اجرا از جمله استانداردهای حسابداری پذیرفته شده و مقررات و قوانین است. حسابرسان خارجی از شرکت خارج می شوند تا سوابق حسابداری و مالی را بررسی كنند و نظر مستقلی در مورد این سوابق ارائه دهند. قانون مستلزم این است که کلیه شرکتهای دولتی، صورتهای مالی خود را به صورت خارجی نیز بررسی کنند. حسابرسان داخلی به عنوان کارمندان داخلی برای سازمان کار می کنند تا سوابق را بررسی کنند و به بهبود فرآیندهای داخلی مانند عملیات مالی، کنترل های داخلی ، مدیریت ریسک ها کمک کنند.
اصطلاح حسابرسی معمولاً به حسابرسی صورتهای مالی اشاره دارد. ممیزی مالی یا حسابرسی (Financial audit) یک هدف اصلی دارد و آن بررسی عینی برای ارزیابی صورتهای مالی یک شرکت است. ممیزی مالی می تواند در داخل توسط کارمندان سازمان یا در خارج از آن و توسط یک شرکت حسابدار رسمی خارج از کشور (CPA) انجام شود
تقریباً همه شرکت ها سالانه ممیزی صورت های مالی خود را مانند صورت درآمد ها ، ترازنامه و صورت جریان پول نقد را دریافت می کنند. وام دهندگان معمولاً سالانه به عنوان بخشی از فعالیت خود به نتایج حسابرسی خارجی احتیاج دارند. برای برخی از شرکت ها، حسابرسی برای عدم سوءاستفاده از اطلاعات مالی و ارتکاب کلاهبرداری یک الزام قانونی است. اما انواع حسابرسی ها را در ادامه شرح خواهیم داد:
چهار مرحله اصلی در روند حسابرسی وجود دارد. در ادامه این 4 مورد را ذکر خواهیم کرد:
کلمه حسابرسی کاربرد گسترده ای دارد و در حال حاضر به معنای بررسی دقیق کتاب های حساب های مالی است و هدف نهایی آن بررسی وضعیت مالی فاش شده توسط ترازنامه و حساب های سود و زیان یک شرکت است. به طور خلاصه، ممیزی مالی مستلزم تحقیق و گزارش است. روند بررسی تا پایان مطالعه ادامه می یابد و حسابرس خود را قادر می سازد تا طبق شرایط گزارش دهد.
هم چنین مطلبی درباره تعریف حسابرسی مالیاتی نیز منتشر کردیم که پیشنهاد می کنیم آن را مطالعه نمایید.
در این نوع از حسابرسی، تمامی اعضای شامل اعضای راه دور و اعضای در محل حسابرسی، از فناوری ارتباطی استفاده می کنند. حسابرسی از راه دور دارای دو جزء می باشد:
اما با استفاده از اینترنت و فناوری اطلاعات تا چه اندازه ای می توان دامنه حسابرسی را گسترش داد؟ با گسترش استفاده از حسابرسی از راه دور چنین سوالاتی نیز مطرح می شود. باید بگوییم که استفاده از این فناوری، این امکان را به تمامی حسابرسان می دهد که بر معاملات انجام شده نظارت دقیق تری داشته باشند. همچنین موجب ارتباط مستمر با صاحبان کسب و کار می شود. در واقع حسابرسان می توانند از راه دور نیز به رفع مسائل و مشکلات پیش آمده مانند زمانی که در محل کار حضور فیزیکی دارند، کمک کنند.
حسابرسان داخلی با استفاده از روش حسابرسی از راه دور و بهره گیری از تکنولوژی آنلاین به پیش برد مقاصد خود کمک کنند. در واقع این نوع از حسابرسی فرصتی را برای بهبود فرآیند حسابرسی داخلی فراهم می کند. به عنوان مثال استفاده از ویدیو کنفرانس می تواند جایگزین جلسات حضوری حسابرسان باشد. در ادامه به مزایای حسابرسی از راه دور اشاره خواهیم کرد.
با توجه به نکات گفته شده میتوان از مزایای حسابرسی از راه دور برای شرکت ها و کارکنان آنها نام برد. تمامی فعالیت های حسابرسی شامل تدارکات کار حسابرسی، برنامه ریزی، کنترل های داخلی، آزمون های محتوا و تصمیمات حسابرسی و گزارشگری را می توان از طریق حسابرسی از راه دور انجام داد. در ادامه مزایای این نوع از حسابرسی را ذکر می کنیم.
تیم های مجازی حسابرسی نقش بسیار مهمی در روند حسابرسی از راه دور ایفا می کنند. در واقع تیم مجازی، فعالیت های حسابرسی را در بین حسابرسانی که به صورت فیزیکی در محل کار حضور دارند، هماهنگ می کند. مزایای حسابرسی از راه دور در واقع غیر قابل انکار می باشد و می تواند برای کارآمدتر شدن شرکت و آسانتر شدن امور یاری دهنده باشد. انجام حسابرسی از راه دور به این معنی نیست که همه کارها باید بیرون از شرکت انجام شوند. برخی از کارها هنوز هم می توانند در محل کار انجام شوند. حسابرسی الکترونیکی بدان معنی است که در صورت امکان ، فعالیت های حسابرسی به دور از محل حسابرس انجام می شود. باید به این نکته توجه کرد که بعضی اوقات کارمندان هنوز به اندازه کافی با روشهای مورد استفاده در حسابرسی از راه دور آشنا نیستند.
همانطور که گفته شد به لطف فناوری امکان حسابرسی از راه دور نیز برای کارکنان شرکت ها و سازمان ها فراهم شده است. بسیاری از شرکت ها در حال حاضر از این فناوری برای انجام فعالیت های حسابرسی خود استفاده می کنند. همانطور که می دانید به واسطه تکنولوژی بسیاری از اسناد به صورت الکترونیکی انتقال پیدا می کند و به حسابرسان این امکان داده شده است که داده ها را در زمان های مختلف به اشتراک بگذارند.
به لطف پیشرفت های سریع فناوری، انجام امور حسابرسی از راه دور در بین سازمان ها رواج بیشتری پیدا کرده است. این فناوری به تیم های حسابرسی امکان می دهد داده ها را دریافت و به اشتراک بگذارند، مصاحبه انجام دهند و با سازمانهایی از سراسر جهان بدون نیاز به رفت و آمد در تعامل باشند. به عنوان مثال می توانید پرونده ها را از طریق ایمیل ، درایو گوگل و غیره به اشتراک بگذارید. علاوه بر این، شرکت می تواند با به اشتراک گذاشتن صفحه دسک تاپ خود یا از طریق کنفرانس ویدیویی با استفاده از اسکایپ ، اسناد را ارائه دهد. همچنین برای مصاحبه از تلفن همراه استفاده می شود.
در هنگام بررسی گزارش مالی، حسابرسان باید از استانداردهای حسابرسی که توسط یک نهاد دولتی تنظیم شده است، پیروی کنند. هنگامی که حسابرسان کار خود را به پایان رساندند، گزارش حسابرسی را می نویسند. ممیزی های مالی را که انجام داده اند توضیح داده و نظر خود را ارائه می دهند. به طور کلی کلیه شرکتها هر سال تحت حسابرسی قرار می گیرند. بسته به ساختار و مالکیت آنها ممکن است نیاز به درخواست حسابرسی داشته باشند. اما حسابرسان چه کار هایی را انجام می دهند؟
برای انجام کلیه کارهای حسابرسی شخص مورد نظر باید حتما در زمینه های محاسبات و تحلیل کردن اطلاعات به عنوان یک حسابرس مهارت بالایی داشته باشد. امروزه یک حسابرس باید علاوه بر آگاهی از اصول و فنون حسابرسی، باید روش کار با نرم افزار حسابداری آنلاین را نیز فرا بگیرد. بنابراین داشتن مهارت و تجربه بالای یک حسابرس و به روز بودن او می تواند موجبات رشد و ترقی یک شرکت را فراهم کند. تیم نرم افزاری جمع خوشحال می شود انتقادات و پیشنهادات شما را بشنود